Авторизация
Всемирный клуб одесситов
26.08.2013   16:34

Советские офицеры Одесской области обратились с открытым письмом к министру юстиции

Одесская областная организация Общественной организации «Всеукраинский Союз Советских офицеров» обратилась к министру юстиции с просьбой навести порядок в системе начисления пенсий военным пенсионерам. (Текст прилагается)

МІНІСТРУ ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ пані ЛУКАШ О.Л.

З В Е Р Н Е Н Н Я

щодо проведення правової експертизи нормативно-правового акту

та його удосконалення відповідно до чинного законодавства України

Шановна Олена Леонідівна!

Звертаємось до Вас як до нової людини у складі Міністерстві Юстиції України, до людини, яка не заангажована неправомірними поясненнями та трактуванням чинного законодавства на користь суб’єктів владних повноважень. Ми маємо надіє на всебічне і обґрунтоване вивчання питання та реалізацію конституційного принципу верховенства права. Ми ще маємо надію……

Відповідно до вимог Указу Президента України від 06.04.2011 року ¹ 395/2011 «Про затвердження Положення про Міністерство Юстиції України», Одеська обласна організація Громадської організації „Всеукраїнська спілка Радянських офіцерів", яка зареєстрована встановленим порядком в Одеській області 19.06.2006 року (ідентифікаційний код ¹ 43444645, зареєстрована у виконавчому комітеті Одеської міської ради), звертається до Вас з проханням, щодо додержанням правових вимог частини 2 статті 19, та зазначених у частині 5 статті 124 Конституції України, а також вимог частин 1,2 статті 4 чинного Закону України від 07.10.2010 ¹ 2591-VI «Про Кабінет Міністрів України» з боку посадових осіб органу державної влади – Кабінету Міністрів України, у питанні щодо своєчасного внесення в тексти нормативно-правових актів змін, які випливають з рішень Верховного Суду України, які є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначені норми права.

Покликуючись на те, що основними завданнями Міністерства Юстиції України є:

--- формування і забезпечення реалізації державної правової політики, політики у сфері адаптації законодавства України до законодавства ЄС;

--- експертне забезпечення правосуддя (частина 1,5 пункту 3 Положення)

ми звертаємось до Вас - Головного органу у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної правової політики - Міністерства Юстиції України (частина 2 пункту 2 Положення) з проханням здійснити правову експертизу нормативно-правового акту – постанови Кабінет Міністрів України від 13 лютого 2008 року ¹ 45 «Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. ¹ 393» та її відповідності до норм права, визначених судовими рішеннями Верховного Суду України, які прийняті за результатами розгляду заяв про перегляд судових рішень з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, де уточнена правова позиція пенсійного законодавства та ліквідована правова колізія різного трактування правової норма частини 3 статті 63 Закону України від 09.04.1992 р. за ¹ 2262-12 (із наступними змінами) «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

СУТЬ СПРАВИ.

Тривалий час (до сьогоднішнього дня) посадові особи Кабінету Міністрів України та Міністерства соціальної політики України, посадові особи Правління Пенсійного фонду України та Головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та навіть посадові особи Міністерства оборони України заангажовано стверджують, викривляючи правову норму частини третьої статті 63 Закону ¹ 2262-ХІІ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», що єдиною підставою для перерахунку раніше призначених пенсій військовим пенсіонерам - є рішення Кабінету Міністрів України про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом (2262-12) (останні відповіді надаємо). Посадові особи вищеназваних державних органів діють таким чином, що фактично унеможливлює правильне застосовування нормативно-правового акту - Постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 р. ¹ 45 «Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. ¹ 393», пунктом першим якої встановлено, що:

«…1. Перерахунок раніше призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (2262-12) (далі - Закон) пенсій проводиться у разі прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом (2262-12) (далі - особи), або у зв'язку із введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, установлених законодавством.»

Така неправомірна позиція суперечила правової нормі частини третьої статті 63 Закону ¹ 2262-ХІІ.

На сьогодні судовими рішеннями Верховного Суду України, які прийняті за результатами розгляду заяв про перегляд судових рішень з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, уточнена правова позиція пенсійного законодавства та ліквідована правова колізія різного трактування правової норма частини 3 статті 63 Закону України від 09.04.1992 р. за ¹ 2262-12 (із наступними змінами) «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Такими рішеннями Верховного Суду України є:

--- постанова Верховного Суду України від 24 квітня 2012 року ¹ 21-84а/12 (¹ 24236755 в ЄДРСР) про скасування судового рішення Харківського апеляційного адміністративного суду та Ухвали Вищого адміністративного суду України, які скасували судове рішення суду першої інстанції про визнання відмови перерахувати пенсію – неправомірними діями та зобов’язання ГУПФУ перерахувати пенсію військовому пенсіонеру (копію судового рішення додаємо).

Верховний Суд України зробив вивід:

«...Відповідно до частини третьої статті 63 Закону ¹ 2262-ХІІ усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв’язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться у строки, встановлені частиною другою статті 51 цього Закону.

Як убачається з наведеної норми права, підставою для проведення перерахунку пенсії є фактична зміна хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, яка проведена на підставі рішення суб’єкта владних повноважень.

Таким чином, при вирішенні цієї справи судам слід було встановити, чи відбулася фактична зміна хоча б одного з видів грошового забезпечення і чи проводилася така зміна на підставі належного рішення суб’єкта владних повноважень.

Зважаючи на те, що частина третя статті 63 Закону ¹ 2262-ХІІ не вказує на рішення суб’єкта владних повноважень про зміну видів грошового забезпечення військовослужбовців як на підставу для перерахунку пенсії, а пов’язує її перерахунок з фактичною зміною видів грошового забезпечення, рішення касаційного суду у цій справі не відповідає вимогам закону»

--- та постанова Верховного Суду України від 15 січня 2013 року ¹ 21-201а/12 (¹ 29625661 в ЄДРСР) про відмову у задоволені заяви Головного управління Пенсійного фонду України в м. Севастополі про скасування постанови Вищого адміністративного суду України від 21 лютого 2012 року, якою скасована постанова апеляційного суду м. Севастополя від 12.07.2010 року, а постанова Гагарінського районного суду м. Севастополя від 19 лютого 2010 року залишена у силі (копію судового рішення додаємо).

Верховний Суд України зробив вивід:

--- Відповідно до частини третьої статті 63 Закону ¹ 2262-XII усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв’язку із введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством.

Згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 року ¹ 45 «Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та внесенням змін до постанови Кабінету Міністрів України ¹ 393 перерахунок раніше призначених пенсій проводиться у разі прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення військовослужбовців або у зв’язку із введенням для них нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення.

Підпунктом 1 пункту 5 постанови ¹ 1294 керівникам державних органів надано право у межах асигнувань, що виділяються на їх утримання, установлювати посадові оклади військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу, посади яких не передбачені цією постановою.

Верховний Суд України, дійшов висновку про те, що оскільки Кабінет Міністрів України, у зазначеній вище постанові, делегував право визначати розміри посадових окладів у тому числі і Міністру оборони України, то наказ останнього про встановлення таких окладів військовослужбовцям військових навчальних закладів є підставою для проведення перерахунку пенсій відповідним категоріям військовослужбовців у зв’язку з тим, що змінює розмір одної зі складових грошового забезпечення цих осіб.

В статті 244-2 Кодексу адміністративного судочинства України про Обов'язковість судових рішень Верховного Суду України, зазначено:

1. Рішення Верховного Суду України, прийняте за результатами розгляду заяви про перегляд судового рішення з мотивів неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права у подібних правовідносинах, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить зазначені норми права, та для всіх судів України. Суди зобов'язані привести свою судову практику у відповідність з рішенням Верховного Суду України.

Вмотивований та обґрунтований правовий висновок зроблений у постанові Верховного Суду України від 15 січня 2013 року ¹ 21-201а/12 (¹ 29625661 в ЄДРСР). На прикінці мотивувальної частини постанови, суд встановив, що

«…Вищий адміністративний суд України, у справі, що розглядається, проаналізувавши зміст частини третьої статті 63 Закону ¹ 2262-ХІІ, постанови ¹ 1294 та наказу ¹ 377, дійшов правильного висновку про те, що оскільки Кабінет Міністрів України, у зазначеній вище постанові, делегував право визначати розміри посадових окладів у тому числі і Міністру оборони України, то наказ останнього про встановлення таких окладів військовослужбовцям військових навчальних закладів є підставою для проведення перерахунку пенсій відповідним категоріям військовослужбовців у зв’язку з тим, що змінює розмір одної зі складових грошового забезпечення цих осіб.

Таким чином, висновок касаційного суду у справі, що розглядається, про обґрунтованість вимог ОСОБА_1 щодо перерахунку пенсії ґрунтується на правильному застосуванні норм матеріального права, а тому у задоволенні заяви ГУПФУ слід відмовити…».

За своєю суттю та правовими наслідками судове рішення має силу закону.

Враховуючи вищенаведене, а саме правову позицію постанови Верховного Суду України від 15 січня 2013 року ¹ 21-201а/12 (¹ 29625661 в ЄДРСР), Одеська обласна організація Громадської організації „Всеукраїнська спілка Радянських офіцерів" просить Міністерство юстиції України зробити правову експертизу постанови Кабінет Міністрів України від 13 лютого 2008 року ¹ 45, та подати в установленому порядку пропозиції щодо вдосконалення тексту цієї постанови, вилучити з пункту 1 безапеляційне посилання на те, що «…перерахунок раніше призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (2262-12) пенсій проводиться у разі прийняття рішення Кабінетом Міністрів України про зміну розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення для відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за Законом України 2262-12…». Така постановка питання суперечить правової нормі Закону України, про що преюдиціальне зазначено у судових рішеннях Верховного Суду України від 24 квітня 2012 року ¹ 21-84а/12 (¹ 24236755 в ЄДРСР) та 15 січня 2013 року ¹ 21-201а/12 (¹ 29625661 в ЄДРСР).

Відповідно до ст. 20 Закону України ¹ 393/96 від 02.10.1996р. „Про звернення громадян” прошу вас не зволікати з відповіддю та надати нашої громадської організації письмову відповідь на цю скаргу згідно чинного законодавства України.

За дорученням Одеської обласної громадської організації "Всеукраїнська спілка радянських офіцерів" на запит військових пенсіонерів – членів громадської організації згідно списку(всього 135 осіб)

Голова комітету правового і соціального захисту

звільнених військовослужбовців та членів їх сімей

Одеської Обласної громадської організації

«ВСЕУКРАЇНСЬКА СПІЛКА РАДЯНСЬКИХ ОФІЦЕРІВ»

полковник В.П.ТРУТЕНКО

Какой дурень переводил это на украинский. Ошибка ошибку ошибкой погоняет!
  • капітан
  • 27-08-2013, 08:28
  • : 08:28
    • Нравится
    • 0
до кого ви звернулися нещасні!!?? це те саме, що звернутись до телеграфного стовба! Краще б голосували за українців. Жебракуйте далі руськомовні українофоби.
  • goya-od
  • 01-09-2013, 22:10
  • : 22:10
    • Нравится
    • 0
Надеюсььь, что все таки могет быть нам пересчитают пенсии... Хватит у нас воровать наши грошм!!! Наворовались еще при службе...
Новости
Цитата дня

Звернення мера Одеси щодо оплати комунальних послуг

Коментує мер Одеси Геннадій Труханов

  • 25 июл, 10:47
Статьи

Одесса в ЮНЕСКО: новые возможности и высокая ответственность

В начале этого года исторический центр Одессы был включен в Список всемирного наследия ЮНЕСКО. Одесские архитектурные шедевры заняли важное место среди самых известных мировых объектов культурного наследия.

  • 05 дек, 12:23

Для украинских детей стартовала новаторская программа «Полет песни»

«Полет песни» — глобальная инициатива социализации украинских детей, вынужденных покинуть свои дома в результате вторжения России в Украину, с их сверстниками для обучения навыкам эмоционального интеллекта и грамотности.  

  • 20 мар, 12:45
Пресс-центр
Детско-юношеский футбольный клуб «Атлетик», Одесса

Детско-юношеский футбольный клуб «Атлетик», Одесса

Новости партнеров

Реализация проектов благоустройства Одессы

Реализация проектов благоустройства Одессы

Строительная компания «Гефест»
Благотворительная организация «Фонд Бумбураса»
Правовая корпорация
Gastrobar Odessa