Про це повідомляє прес-служба одеської мерії.

Свої успішні практики у створенні та відпрацюванні моделей ефективного реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та результати реалізації спільних з місцевою владою проєктів, спрямованих на запобігання, реагування та протидію СНПК й надання допомоги постраждалим, презентували представники Херсонської, Одеської та Запорізької областей.    

Також учасники зустрічі обговорили правові та психологічні аспекти ідентифікації постраждалих осіб, проведення інформаційно-просвітницьких кампаній.

* * * * *

У заході взяли участь представники Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради. Захід організовано в рамках реалізації проєкту «Вистоїмо разом! Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною».  image descriptionimage description

ДОВІДКА

За останніми даними Офісу генерального прокурора України, зафіксовано 321 факт СНПК. Проте реальна кількість постраждалих є значно вищою.

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК), – це зґвалтування та будь-який інший напад чи дії сексуального характеру, вчинені окупантами або колаборантами проти жінок, дітей і чоловіків  (як цивільних, так і військовополонених).

СНПК не має строку давності - людина може заявити про СНПК, коли буде готова, навіть через кілька років.

Якщо ви готові розповісти про те, що відбулося, ваші свідчення допоможуть встановити справедливість, покарати кривдників, попередити наступні злочини та убезпечити інших потерпілих і постраждалих.

КУДИ ЗВЕРНУТИСЯ:

• Національна поліція України – 102;

• Урядова лінія з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насильству - 15-47;

• Офіс Генерального прокурора - +38 096 755 02 40;

• Гаряча лінія Уповноваженого з прав людини - (044) 253 75 89;

• Гаряча лінія психологічної підтримки для чоловіків - +38 067 752 23 45 (Київстар) та 2345 (Vodafone та Lifecell);

• Центр допомоги врятованим (надання соціально-психологічної допомоги ВПО, особам, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів) - +38 067 131 39 38.

Якщо ви або ваші родичі перебуваєте на тимчасово окупованій території, повідомити про злочин можна онлайн на сайті warcrimes.gov.ua aбо надіслати зібрану інформацію на ел. адресу: [email protected]