Перед учасниками зустрічі виступили заступниця міського голови Світлана Бедрега та директор Одеського обласного центру зайнятості Микита Коренєв.

Світлана Бедрега зазначила, що перед міською та обласною радами з питань внутрішньо переміщених осіб стоять спільні задачі щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та їхньої інтеграції в міську громаду. Одним із найважливіших факторів інтеграції є працевлаштування, саме тому засідання проводиться в приміщенні Державного навчального  закладу «Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості».

Микита Коренєв розповів присутнім про роботу Одеського обласного центру зайнятості, який сьогодні є активним посередником на ринку праці між роботодавцями і шукачами роботи.

Центр надає послуги з підбору роботи, працевлаштування, навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації для безробітних, проводить видачу ваучерів на навчання та підвищення кваліфікації робітників.

Для роботодавців Центр здійснює підбір, навчання та підвищення кваліфікації працівників, надання грантів для створення або розвитку бізнесу, проведення тимчасових, громадських, суспільно-корисних робіт тощо.

На зустрічі були презентовані програми Одеського обласного центру зайнятості з професійного навчання, підвищення кваліфікації, а також співпраця з майданчиками в Інтернеті з пошуку роботи.  

У засіданні взяли участь представники громадських організацій «Автомайдан», "Карітас Одеса УГКЦ", ГО Центр «Вотум», які  з початку повномасштабного вторгнення надають практичну психологічну та консультативну допомогу у працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, на засіданні був представлений досвід роботи Одеського муніципального центру сприяння працевлаштуванню внутрішньо переміщених осіб «Заякорись в Одесі!».

Спільно з громадськими організаціями та внутрішньо переміщеними особами відбулося обговорення проблемних питань при працевлаштуванні:

- відсутність мотивації, професійних навичок та досвіду роботи для працевлаштування;

- низький  рівень заробітної плати;

- важкий емоційний стан людини.

За результатами обговорення було прийняте рішення посилити роботу з інформування ВПО щодо вільних робочих місць, реалізації активних програм сприяння зайнятості населення, можливостей професійного навчання та перенавчання, організації підприємництва для сприяння ефективній інтеграції переселенців у суспільне життя громади.

Фото: Департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради