Знання базових правил медіаграмотності розвинуть критичне мислення та допоможуть не піддаватися емоціям, а завжди аналізувати інформацію. 

Медіаграмотність – це навички й здатність аналізувати, оцінювати та розуміти інформацію, яка поширюється через різноманітні медіа: соціальні мережі, телебачення, радіо, газети, онлайн-медіа тощо. Ці навички стають усе важливішими в цифрову епоху, де доступ до інформації став значно легшим, однак зростає ризик поширення неперевіреної або маніпулятивної інформації.

Перевірити справжність фото самостійно та в спеціальних програмах допоможе гайд «Фейк/не фейк: як перевірити фото».

Про медіаграмотність для кожного: добірка серіалів

Отримати базові навички з фактчекінгу та протидії дезінформації  можна завдяки серіалу “Як захиститися від фейків і дезінформації”. Це 10 серій, насичених знаннями з протидії фейкам і дезінформації, захисту особистих даних і порадами з безпеки в інтернеті.

Освітній серіал надасть глядачам практичні навички медійної та інформаційної грамотності, які мають стати частиною їхнього життя в умовах повномасштабної війни, а також пояснить, як орієнтуватися в інформації довкола та розпізнавати дезінформацію й пропаганду.

Навчитися розпізнавати фейкові новини та маніпуляції на “Very Verified: онлайн-курсі з медіаграмотності”

Учасники онлайн-курсу дізнаються, як неправда може грати на руку вашим упередженням та в якій атмосфері вона може поширюватися, навчаться розпізнавати різні типи фейків у заголовках та на фото, дію ботів і тролів, а також маніпулятивні новини. 

Фото: прес-служба мерії.