Як повідомляє прес-служба одеської мерії, організатори заходу - Департамент освіти та науки Одеської міської ради та Управління протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Представники Управління протидії кіберзлочинам розповіли учасникам семінару про основні напрями роботи кібірполіції, ознайомили з тенденціями та методиками шахрайства в мережі «Інтернет», наголосили на важливості взаємодії громадян та організацій щодо захисту від злому електронної пошти, акаунтів, персональних даних, шахрайства з банківськими картками тощо.

Фахівці у сфері кіберзахисту надали педагогам рекомендації щодо дотримання основних правил кібергігієни для забезпечення захисту персональних даних під час роботи в інтернет-мережі.

Так, першим правилом кібергігієни є перевірка безпеки вже існуючих облікових записів електронної пошти та акаунтів у соцмережах.

Якщо сайт, магазин чи банк мають спеціальні мобільні додатки, це не означає, що всі вони мають бути на пристрої користувача. Рекомендується завантажувати тільки необхідні для роботи програми. Необхідно проаналізувати вже завантажені додатки, видалити непотрібні й надалі контролювати встановлення кожної програми.

Для запобігання інфікуванню шкідливими програмами варто здійснювати своєчасне оновлення операційної системи та окремих додатків, яке передбачає виправлення уразливостей та помилок у програмному забезпеченні.

Щоб запобігти несанкціонованому доступу до пристроїв, необхідно переконатися у надійності паролів. Важливо створити складну комбінацію, яка містить не менше 12 символів, великі та малі літери, цифри та символи. 

Для покращення безпеки облікових записів потрібно використовувати двофакторну аутентифікацію, яка передбачає підтвердження особистості під час входу в певний акаунт. 

Необхідним кроком для уникнення втрати важливих даних є регулярне резервне копіювання інформації на зовнішній жорсткий диск або у хмару. Це допоможе відновити потрібні дані у разі їх шифрування програмою-вимагачем або видалення шкідливим програмним забезпеченням.

Правилом кібергігієни є використання надійного рішення для захисту комп’ютера чи смартфона від різних загроз, зокрема програм-вимагачів, шпигунських програм, вірусів, троянів та фішинг-атак.

Керівники закладів загальної середньої освіти долучилися до аналізу сучасного стану шахрайства в Інтернеті та з’ясували з якими питаннями необхідно звертатися до кіберполіції.

Також педагогам був презентований новий проєкт з протидії дезінформації та незаконному контенту в інформаційному просторі «БРАМА. Онлайн варта України». Мета проєкту - очищення інформаційного простору від російської пропаганди та дезінформації, знищення осередків незаконного поширення протиправного та забороненого контенту.

По завершенні заходу учасники отримали відповіді на найпоширеніші питання.