Консервація фонтана - це складний процес. Для того, щоб фонтани благополучно перезимували, фахівцям підприємства необхідно провести продування систем водопостачання, демонтувати форсунки, а також електричне та насосне обладнання. Після демонтажу виконується огляд обладнання фонтана, і за необхідності проводиться його ремонт.

Цьогоріч першим комунальники відключили фонтан, розташований на Привокзальній площі. Після чого планується законсервувати фонтани: «Водограй», на вул. Косовській та «Русалонька» у парку Перемоги.

Інші фонтани, які знаходяться в міських парках, припинять роботу до середини жовтня, а ті, що прикрашають центральну частину Одеси, будуть законсервовані в останню чергу. Таким чином, до початку листопада планується законсервувати всі міські фонтани.

Крім того, останні рокі КП «Сервісний центр» проводить практику повністю запечатувати чаші деяких фонтанів. Такий метод консервації застосовується на фонтанах, розташованих: у Міському саду, парку Шевченка («Ваза Мала») та сквері Космонавтів. Також від початку війни повністю законсервовано і цього року взагалі не працювали 4 фонтани, які розташовані в зоні ЮНЕСКО: Фонтан-меморіал пам’яті жертв німецько-румунських фашистів, фонтан «Петя та Гаврик», фонтан «Діти та жабеня» і колодязь-фонтан «Джерело».  

Фото: прес-служба мерії

Зворотний процес - розконсервування фонтанів - розпочнеться вже всередині весни. Перші фонтани, як правило, включають у центрі міста до 1 квітня, решта - з квітня.

Довідка
На балансі КП «Сервісний центр» знаходяться 27 міських фонтанів. У 2024 році було розконсервовано17 фонтанів, які обслуговує КП «Сервісний центр». Всі вони розташовані просто неба, а отже основним фактором визначення періоду їх функціонування є погодні умови та температурний режим.
Забезпечують нормальну роботу цих фонтанів 15 співробітників Комунального підприємства «Сервісний центр».
Протягом всього весняно-літньо-осіннього періоду фахівці КП «Сервісний центр» проводять поточне обслуговування фонтанів: прибирання чаш фонтанів і збір сміття, яке потрапляє у воду, чищення зовнішніх фільтрів і форсунок, промивання піщаного фільтра й додавання води до потрібного рівня. 
Крім запланованих регламентних робіт, періодично одеські фонтани зазнають актів вандалізму. У таких випадках фонтани ремонтують позапланово.
Найбільшу кількість актів вандалізму, як завжди, зазнавав фонтан на Кримському бульварі. Велика кількість підлітків, незважаючи на численні зауваження та встановлені заборонні таблички, знаходились у фонтані, викручували форсунки, на верхній чаші зривали гранітне покриття та виводили з ладу трубопроводи верхньої чаші.
Всі роботи з відновлення обладнання фонтанів та усування різноманітних пошкоджень покладається на фахівців КП «Сервісний центр», які, незважаючи на всі можливі труднощі воєнного часу, продовжують гідно виконувати свою роботу.