Лабораторія здійснює постійний моніторинг атмосферного повітря в 
затверджених точках контролю, розташованих на перетині транспортних магістралей міста, на межах санітарно-захисних зон потенційно небезпечних об’єктів, у прибережній зоні, а також у парках і скверах.

У рамках модернізації та дооснащення пересувної муніципальної 
екологічної лабораторії нещодавно було придбано та встановлено сучасне обладнання німецького виробництва – аналізатор для визначення вмісту зважених часток ТЧ10 та ТЧ2,5 в атмосферному повітрі AРDA-372.

Такі прилади використовуються в найбільших містах Європи та світу і дозволяють вимірювати один з найважливіших показників стану атмосферного повітря – вміст твердих частинок.

Тверді частинки (ТЧ) класифікуються за розміром: діаметром менше 10 мікрометрів (ТЧ10) і діаметром менше 2,5 мікрометрів (ТЧ2,5). На 
поверхні дрібних частинок пилу можуть накопичуватися небезпечні 
речовини, зокрема метали та алюміній, які вважаються канцерогенними. Чим менші частинки, тим глибше вони проникають в організм через дихальні шляхи і викликають найрізноманітніші реакції.

Відтепер пересувна муніципальна екологічна лабораторія забезпечена необхідним обладнанням світових виробників та газоаналізаторами, які дозволяють проводити моніторинг атмосферного повітря Одеси по основних 8 показниках забруднюючих речовин: ТЧ10, ТЧ2,5, оксид вуглецю, озон, аміак, сірководень, діоксид сірки, діоксид азоту.

Крім цього, у липні 2024 року вимірювальне обладнання лабораторії 
пройшло щорічну повірку в Державному підприємстві «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» (м. Київ) щодо відповідності вимогам ДСТУ.

Таким чином, інформація про стан забруднення атмосферного повітря міста Одеси, що надається муніципальною екологічною лабораторією Комунального підприємства «Муніципальний центр екологічної безпеки» Одеської міської ради, є достовірною та визначена з дотриманням  вимог чинного законодавства України.

Службою екологічного контролю Комунального підприємства «Муніципальний центр екологічної безпеки» щодня здійснюється дослідження стану атмосферного повітря за встановленим графіком маршруту.

Результати досліджень регулярно висвітлюються на офіційному сайті Одеської міської ради та на офіційній сторінці Facebook Департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради.