Як її отримати — пояснюють юристи Українського ветеранського фонду.

Зміни до законодавства встановлюють, що, починаючи з 24 лютого 2022 року та у період дії в Україні воєнного стану й у тридцятиденний строк після його припинення або скасування:

• у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов'язання за відповідним договором до нього не можуть застосувати штрафні санкції за таке прострочення, зокрема йдеться про штраф, пеню та інші платежі, вказані у кредитному договорі;

• кредитор не має права піднімати процентну ставку за користування кредитом у випадку невиконання зобов'язань (за винятком випадку, коли договір передбачає встановлення змінюваної процентної ставки);

• всі штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані з 24.02.2022 року за прострочення виконання зобов'язань за кредитним договором, підлягають списанню.

Зазначені зміни не стосуються нарахування відсотків за користування кредитними коштами — їх і надалі потрібно сплачувати. Втім для ветеранів та військових передбачено пільгу. 

Так, відповідно до п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», військовослужбовці та учасники бойових дій, які мають кредитні зобов'язання перед банками, мають право на:

• звільнення від сплати відсотків за користування кредитом;

• звільнення від сплати штрафів / пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту.
Тобто під час дії особливого періоду банки не мають права нараховувати відсотки військовим та учасникам бойових дій, а у випадку нарахування — зобов'язані їх списати. 

Як реалізувати право на пільгу

Необхідно письмово повідомити банк про проходження військової служби та надати підтверджуючі документи (копію військового квитка з відповідною службовою відміткою, копію витягу з наказу або довідки про зарахування до списків військової частини).

Щодо можливості відтермінування сплати тіла кредиту, то чинним законодавством наразі таких пільг не передбачено. Однак можна звернутись до банку з письмовою заявою про проведення реструктуризації та додати документи, що підтверджують проходження військової служби, а також інші документи, які підтверджують скрутне матеріальне становище заявника (наприклад, довідку про доходи, розмір заробітної плати та ін.). 

Але проведення реструктуризації заборгованості за кредитом є правом, а не обов'язком банку.

Залишити запит до юристів фонду можна за посиланням на спеціальній платформі.

Проєкт став можливим завдяки програмі Українського фонду швидкого реагування, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.