Придунав'я України на форумі представив голова Асоціації міст України Одеського регіону, мер Одеси Геннадій Труханов, - повідомляє прес-служба одеської мерії. 

«Безпечне торговельне судноплавство та робота українських портів тільки у червні обговорювалися на Саміті миру, Одеському безпековому форумі та Берлінській конференції з відновлення. Сьогодні - у Відні. Це ще раз говорить про важливість Одеського регіону не тільки для України, а для всієї Європи та світу! 25 червня – на  порядку денному країн Європи членство України в Європейському Союзі. І дуже важливо, що ми  вже сьогодні розглядаємо інтеграцію нашої інфраструктури та приведення її до європейських норм», - зазначив Геннадій Труханов. 

У своїй доповіді Геннадій Труханов зосередився на таких проблемних питаннях Одещини: транспортне сполучення,  енергозабезпечення та екологія.

Щодо першого: південним ключем до Європейських дверей Геннадій Труханов назвав нову магістраль в об'їзд Паланки  або міст через Дністровський лиман. А також міст через Дунай, що з’єднає Україну і Румунію.

Крім того, розширення до 4-х смуг потребує дорога, яка проходить Хаджибейською дамбою та зв'язує транспортним коридором  регіони України з дунайськими портами. Навантаження на цю дорогу колосальне! 

По-друге, стабільне енергозабезпечення суттєво вплине на розвиток Дунайського регіону. Для цього потрібно побудувати високовольтну лінію 330 кВольт, що з'єднає Південь Одещини з українськими атомними станціями. 

«Дунай - це річка 10 країн. Ми в дельті ловимо всі "подарунки". А при повноводді, якщо зверху відкрили шлюз, то знизу рушиться вся інфраструктура. Нам потрібна участь Європи у проєктах з берегоукріплення, каналізування, вирішення проблеми з питною водою», - зазначив Геннадій Труханов.

На завершення виступу мер Одеси  запросив учасників конференції відвідати біосферний заповідник НАН України в дельті Дунаю,  назвав його територією потенціального світового туризму.

Фото: прес-служба одеської мерії