Авторизация
Всемирный клуб одесситов
10.02.2024   15:51

Одесити підтримали пропозицію і на честь Віктора Петровича Скаржинського в Одесі буде перейменований узвіз 8 березня

Цей пам'ятник вченому-самоучці прикрашав Міський сад Одеси понад 65 років - з 1872 по 1937 роки. На бюсті був напис: «Віктору Петровичу Скаржинському, який розвів у спекотних степах Херсонської губернії 400 десятин лісу хвойних та листяних порід».

Про це повідомляє прес-служба одеської мерії.

Віктор Петрович походив з давнього українського козацького роду Скаржинських. Одеса займала особливе місце в його житті, але тягнуло завжди в родовий маєток в селі Скаржинка (Трикрати) Вознесенського району Миколаївської області. 

Тут військовий за професією та садівник в душі зробив неможливе: серед кам'янистого степу він виростив чудовий Трикратський ліс, який і сьогодні приносить людям прохолоду та чисте повітря.  Цей ліс та численні оранжереї породила любов до майбутньої дружини, серце якої він хотів завоювати. А згодом лісорозведення стало головною справою життя  Віктора Петровича. 

Зиму родина проводили в Одесі, а весною завжди їхали у родовий маєток, де Віктор Петрович до пізньої осені щодня віддавав улюбленій справі по 16-18 годин. Вчився сам і навчав інших. З-за кордону запрошував на роботу кращих садівників та майстрів паркового мистецтва.

Насправді йому вдалося зробити те, що рідко під силу цілим дослідницьким інститутам. З розсадників Скаржинського згодом виросли алеї Вознесенська, Миколаєва, композиції Одеського і Нікітського ботанічних садів, дендропарку “Софіївка” в Умані.

«До всякої чесноти ведуть відомого роду сходи, на які піднятися не інакше можна, як почавши з нижніх ступенів», - так характеризував свою діяльність Віктор Скражинський.

Він був похований на  Першому Християнському цвинтарі (https://webcitation.org/69Ta8AuQq?url=http://hram-vsehsvyatih.od.ua/spisok-zaxoronennyx-lyudej/) Одеси. 

Новости
Цитата дня

Звернення мера Одеси щодо оплати комунальних послуг

Коментує мер Одеси Геннадій Труханов

  • 25 июл, 10:47
Статьи

Одесса в ЮНЕСКО: новые возможности и высокая ответственность

В начале этого года исторический центр Одессы был включен в Список всемирного наследия ЮНЕСКО. Одесские архитектурные шедевры заняли важное место среди самых известных мировых объектов культурного наследия.

  • 05 дек, 12:23

Для украинских детей стартовала новаторская программа «Полет песни»

«Полет песни» — глобальная инициатива социализации украинских детей, вынужденных покинуть свои дома в результате вторжения России в Украину, с их сверстниками для обучения навыкам эмоционального интеллекта и грамотности.  

  • 20 мар, 12:45
Пресс-центр
Детско-юношеский футбольный клуб «Атлетик», Одесса

Детско-юношеский футбольный клуб «Атлетик», Одесса

Новости партнеров

Реализация проектов благоустройства Одессы

Реализация проектов благоустройства Одессы

Строительная компания «Гефест»
Благотворительная организация «Фонд Бумбураса»
Правовая корпорация
Gastrobar Odessa