В Одесі ранок розпочався із вшанування пам'яті загиблих Героїв та покладання квітів до Козацьких хрестів у секторі поховання військових одного з кладовищ міста. 

День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.
Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день 10 років тому, під час російсько-української війни та Іловайської операції, відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових та загинула найбільша кількість українських воїнів.
Символом Дня пам’яті захисників України став сонях. Адже саме на полях соняхів сотні захисників України у боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої країни.
29 серпня ми згадуємо не лише тих, хто загинув в Іловайській трагедії, а й десятки тисяч полеглих захисників і захисниць України в сучасній російсько-українській війні від 2014 року, яка є найбільшим випробуванням у новітній історії нашої держави.