Під час зустрічі  сторони обговорили деталі співпраці в рамках Меморандуму щодо відновлення Одеси. Меморандум було  підписано на конференції URC-2024 в Берліні на рівні Міністерства закордонних справ Італії та Мінвідновлення України. 

"Це ще один напрямок нашого партнерства. Проте ми робимо тільки перші кроки на довгому шляху. І сьогодні ми тут, щоб обговорити різні механізми надання допомоги, а також  запити і потреби, які є саме у міста", - зазначив пан Пʼєтро Піппі. 
                                 

У  рамках Меморандуму Італія вже готова спрямувати на відновлення Одеси до 45 млн євро. Фокус цього проєкту спрямований на збереження культурної спадщини. Необхідно визначити пріоритетні об'єкти в місті, які потребують відновлення. Для цього протягом тижня відбуваються консультації AICS з керівництвом міста та області, культурними інституціями.  Заплановано створення управлінського комітету, куди увійдуть представники міністерств обох країн, одеської мерії та ОВА.

 рамках концепції сталого розвитку ми розглядаємо відбудову Одеси як потужного культурного центру  України. І потребуємо міжнародної допомоги у відновленні та збереженні нашої матеріальної і нематеріальної культурної спадщини", - сказав мер Одеси Геннадій Труханов.

Також сторони обговорили залучення наукового та освітнього потенціалу обох країн для співпраці у сфері розвитку української реставраційної школи.

Фото: прес-служба мерии